Att ta betalt för inredningstjänster

Ta dig tiden att göra gedigen research på vad andra aktörer i ditt närområde tar i arvorde samt se till din budget och erfarenhet för att hitta rätt prisnivå för dig. Bildkälla: medium.com

Det är många som upplever det lite utmanade att ta betalt för sina inredningstjänster eller hitta rätt prisnivå. Det beror bland annat på att inredning och styling på en professionell nivå fortfarande är relativt nya fenomen i många delar av landet. En annan faktor är att du kanske tycker att inredning och styling är dina stora intressen och att det därför inte känns som något du också kan få betalt för. Men din tid är lika värdefull som någon annans och tjänsten du utför är av stort värde för de du hjälper, annars skulle de ju göra det själva. Det är därför viktigt du förstår värdet av dina tjänster och får en rimlig ersättning för dem. Här guidar vi dig till hur du ska tänka.

Kostnadsfritt uppstartsmöte

Vid ett första möte brukar du oftast träffa kunden på plats för att skapa dig en uppfattning av de miljöer som ska inredas, gå igenom projektets omfattning och förmedla i stora drag vad du kan erbjuda. Det mötet tar man vanligtvis inte betalt för utan du återkommer med en offert och det är först när kunden har godkänt offerten och du börjar arbeta med projektet som du tar betalt.

Hitta ditt timpris

Det är vanligt att sätta pris per timme för inredning- och stylingtjänster. Erfarna inredare och stylister i Stockholmsområdet ligger i snitt på 1000 kr/ timme, men det är stor variation beroende på var i landet du bor/utför tjänsterna. Jämför alltid med konkurrenter i ditt närområde och lägg dig sedan på en nivå som du känner dig bekväm med. Se efter i din budget hur mycket behöver du debitera per timme för att gå plus. Erfarenhet spelar såklart roll för hur mycket du kan ta betalt men även om du är nycertifierad så rekommenderar vi att inte lägga dig allt för lågt då det kan vara svårt att motivera en höjning sen.

Offert med fast pris

För större projekt kan kunden känna sig mer bekväm med ett fast pris. Då är det bra att kunna vara flexibel och erbjuda det. Gör en uppskattning på hur många timmar hela projektet kommer att ta med allt från behovsanalys och idéstadiet till själva färdigställandet. Var noga med att specificera vad som ingår i din offert och vad som tillkommer, vilka bitar du tar ansvar för och vad som är kundens ansvar. Till exempel kanske du ska leverera moodboards, belysningsplan, inköpslistor, 3D-ritning och göra inköp men kunden ska själv ansvara för att ta emot leveranser. Var då tydlig med det redan i offerten. Du kan även ha med en klausul för tillkommande tjänster utöver det som är med i offerten.

FörSkottsbetalning för inköp

För att slippa ligga ute med pengar och för att minimera risken att du beställer varor som kunden sedan inte vill ha kan du komma överens med kunden om förskottsbetalning. Du fakturerar då kunden ett belopp motsvarande överenskomna inköp plus eventuella leveranskostnader. När pengarna väl är dig tillhanda, genomför du inköpen. Förskottsbetalning kan vara särskilt viktig om du driver din verksamhet som enskild firma eftersom du då är personligt ansvarig för företagets ekonomi.

Föregående
Föregående

Så inreder du tidlöst

Nästa
Nästa

Hetaste inredningstrenden 2022: Hållbarhet