FAQ - Vanliga frågor

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får.

Hittar du inte informationen du söker är du varmt välkommen att kontakta oss, vi hjälper dig gärna!

Om oss

Varför ska jag välja Inredningsskolan Wittstock för att utbilda mig till inredningsdesigner och/eller homestylist?

Hos oss får du en komplett yrkesutbildning med pedagogiskt och aktuellt kursmaterial som möter arbetsmarknadens krav. Vi erbjuder kvalitativa kurser som både utbildar och säkerställer våra elevers färdigheter för att upprätthålla en hög kompetensnivå inom yrket. Våra kurser läses helt på distans och i den takt som passar dig med stöd från närvarande, erfarna och engagerade kursledare. Du kan läsa varifrån du vill och kan kombinera studierna med arbete på hel- eller deltid om så önskas. Tack vare vårt distansupplägg har vi dessutom möjlighet att erbjuda våra kompletta och kvalitativa utbildningar till marknadens bästa priser.

 Inredningsskolan Wittstock är en trygg kursarrangör som är väletablerad på marknaden med högsta kreditvärdighet. Vi har utbildat hundratals elever med hög kundnöjdhet sedan vi startade vilket vi är mycket stolta över.  

Ta gärna del av våra tidigare elevers recensioner av våra kurser här.

Varför är era priser lägre än andra kursarrangörers?

Tack vare vårt distansupplägg har vi inga kostnader för administration av kursträffar, åhörarsalar, konferenslokaler, föreläsare osv, vilket gör att vi har möjlighet att erbjuda gedigna kurser till så bra priser som möjligt för våra elever. Vi är glada att vår prisnivå gör det möjligt för fler att ha råd men den här typen av kurs, utan att behöva kompromissa med innehållet, kvalitén på kursen eller våra kursledares tillgänglighet. Trots våra låga priser erbjuder helt kompletta kurser där allt ingår!

Vilka är Inredningsskolan Wittstock?

Inredningsskolan Wittstock är en av Sveriges största kursarrangörer inom inredning och homestyling och erbjuder kurser på både yrkes- och hobbynivå. Vårt systerföretag Inredningsgruppen Wittstock arbetar med inredningsuppdrag för privatpersoner och företag och vårt kursmaterial är framtaget med förankring i verkliga uppdrag. Vi som utbildar, ger support under kursernas gång och genomför certifieringar har alla stark koppling till verkliga inredningsuppdrag och företagande. Med bakgrund inom ämnen som företagsekonomi, affärsutveckling, grafisk formgivning och kommunikation är kursmaterialet framtaget för att vara pedagogiskt, relevant och inspirerande.


 
Våra kurser

När kan jag sätta igång med min utbildning?

Du får tillgång till din kurs direkt efter din anmälan. Du har även möjlighet att välja en av våra fasta månatliga kursstarter om du vill starta längre fram men säkra en plats redan idag.

Får jag någon stöttning och hjälp under kursens gång? 

Du får personlig handledning innan, under och efter din kurs - och vi svarar alltid snabbt! Du kan när som helst kontakta oss för eventuella frågor per mejl, chatt eller telefon, vare sig du vill stämma av dina målsättningar med kursen inför dina studier, se till att du är på rätt väg under kursens gång eller få rådgivning kring hur du kommer igång och arbetar efter avslutad kurs. Du får även konstruktiv och utförlig feedback på dina inlämningsuppgifter och vid din certifiering.

Vill du boka in ett handledningssamtal per telefon före, under eller efter din kurs är du alltid varmt välkommen att höra av dig.

Vem kan läsa en kurs hos er?

Det finns inga formella krav för antagning i form av betyg eller meritpoäng. Kurserna kräver inga förkunskaper - du får lära dig allt från grunden, dock har du troligen ett brinnande intresse för inredning!

Får jag något material hemskickat?

Om du läser en yrkeskurs hos oss får du ett startpaket hemskickat med allt fysiskt material du behöver för dina studier och kursens praktiska moment som planrtingar, belysningsplaner och färgövningar (gäller anmälningar fr.o.m. 2024.09.10). Startpaketet skickas inom en vecka från att vi har mottagit betalning för din kurs.

Tillkommer några andra kostnader?

Nej, inga kostnader tillkommer. När du läser en yrkeskurs hos oss får du tillgång till kursen, det fysiska materialet samt licenser för de digitala verktygen du kommer använda i kursen.  

Innefattar yrkeskurserna några träffar? 

Kurserna är helt på distans - detta för att du ska kunna läsa hos oss oberoende var du bor i landet. Eftersom vi har ett distansupplägg är vi extra måna om att alltid finnas till hands och vi svarar snabbt på frågor och funderingar under hela kursens gång. Våra yrkeskurser innefattar även inlämningsuppgifter som hjälper dig att se att du är på rätt väg och att du har de kunskaper som krävs för att gå vidare i kursen.

Kan jag komma i kontakt med andra elever?

Läser du någon av våra yrkeskurser har du tillgång till vårt digitala klassrum, där kan du ställa frågor, komma i kontakt med kursledare och andra elever.

Hur lång tid tar det att genomföra en yrkeskurs hos er?

Vi vill att du ska kunna kombinera studierna med annat som exempelvis arbete eller föräldraledighet - därför läser du våra kurser i den takt som passar dig. I genomsnitt är våra elever klara med våra certifieringskurser efter 6-12 månader och då läser majoriteten på deltid. Läser du på heltid kan du räkna med att kurserna går snabbare.

Hur länge har jag tillgång till min kurs?

Du har tillgång till din kurs samt våra kursledares handledning och feedback i tre år från kursstart.

Ingår det praktik i yrkeskurserna?

Det ingår ingen obligatorisk praktik i våra yrkeskurser. Vill du kan du dock praktisera för att få ytterligare verklighetsförankring i samband med studierna och läser du någon av våra certifieringskurser har du tillgång till vår praktikportal där vi förmedlar lediga praktikplatser.

Hur går certifieringen till?

När du har tillgodogjort dig innehållet i någon av våra certifieringskurser har du möjlighet att genomföra ett antal inlämningsuppgifter som berör kursens centrala delar. Genom uppgifterna får du testa på och visa prov på kunskaper och färdigheter relaterade till arbetet i inrednings- och/eller homestylinguppdrag och efter godkända inlämningsuppgifter erhåller du ett skriftligt certifikat som visar att du har uppnått kursens kunskapsmål.

Vad innebär certifieringen?

Certifieringen intygar att du har förvärvat de kunskaper som du behöver för att arbeta med uppdrag inom inredning och homestyling. Det är Inredningsskolan Wittstocks kursledare som går igenom inlämningsuppgifterna, ger personlig feedback och utfärdar certifikat. Våra kursledare har en bred kompetens inom inredning, styling och företagande och ger konstruktiv feedback på varje uppgift.

Vad får jag för titel?

Genomför du någon av våra certifieringskurser får du, efter godkända inlämningsuppgifter, ett certifikat som visar att du har tillgodogjort dig kursen. Du kan därefter titulera dig Certifierad inredningsdesigner och/eller Certifierad homestylist.

Vad kan jag arbeta med som Certifierad inredningsdesigner och homestylist?

Efter vår bredaste utbildning till både inredningsdesigner (inredare) och homestylist kan du bland annat: 

  • Arbeta som inredare för privatpersoner och företag - antingen som anställd eller som egenföretagare.

  • Arbeta som homestylist - antingen som anställd på homestylingföretag, mäklarbyrå eller som egenföretagare.

  • Arbeta som rådgivare i inredningsbutik eller butik specialiserad på exempelvis kök eller badrum.

  • Arbeta som stylist i inredningsbutik.

Erbjuder ni bara yrkeskurser?

Nej då, vi erbjuder även en hobbykurs i inredning och styling för dig som vill lära dig mer för att lyckas med inredningen hemma! Vi har också ämnesspecifika kurser inom foto och SketchUp för dig som kanske har kunskaper inom inredar- och stylingyrket men som vill spetsa dina kunskaper ytterligare.

Hur hittar jag jobb eller uppdrag efter certifieringen?

Många av våra elever startar eget företag efter kursen, hur du går tillväga går vi igenom i kursen. Vill du istället söka jobb kan du höra dig för hos intressanta företag i ditt närområde eller kika in i vår jobb- och praktikportal. Där förmedlar vi aktuella tjänster hos företag inom inredning och homestyling.

Hur snabbt efter certifieringen kan jag inleda en karriär inom inredning och/eller styling?

Du kan börja arbeta som inredare / homestylist direkt efter certifieringen! I kursen får du utöver inredningsteorin och de praktiska kunskaperna lära dig allt du behöver för att arbeta med inredning och styling yrkesmässigt, och driva projekt från start till mål, antingen som anställd eller i eget företag. Du får också lära dig grunderna i företagande, hur du marknadsför dig i branschen, skapar en portfolio och vässar ditt CV.

Här kan du ta del av intervjuer med två av våra tidigare elever och få inblick i deras arbetsliv - en som anställd och en som egenföretagare.

Priser och betalning

Vad kostar kurserna?

Du hittar pris för respektive kurs på våra kurssidor samt på anmälningssidan.

Hur kan jag betala?

Du kan betala med kort, via Klarna eller faktura. Vi kan även ställa ut företagsfakturor och exempelvis din arbetsgivare ska betala kursavgiften.

Är kurserna studiemedelsberättigade? 

Kurserna är inte studiemedelsberättigande vilket innebär att du inte kan söka bidrag eller lån från CSN för att finansiera kursavgiften. Vi erbjuder dock delbetalning så att du kan dela upp kostnaden.

Kan jag delbetala kursavgiften?

Ja, du delbetala samtliga våra kurser via Klarna på 6-36 månader. Om du vill dela upp kostnaden för kursen är det alltså Klarna du väljer som betalningsmetod vid din anmälan.

Delbetalningstid och ränta är individuell och fastställs av Klarna. Här kan du lägga in kostnaden för kursen och få en uppskattning av priset


Anmälan

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig genom anmälningsformuläret som du hittar här.

Hur får jag tillgång till kursmaterialet?

Du läser din kurs i vår kursportal dit du får inloggningsuppgifter. På dagen för kursstart finns kursen tillgänglig i portalen och du kan påbörja kursen.

  

Yrkesroller och titlar

Är inredningsdesigner och inredare samma sak?

Ja, inredningsdesigner är den formella titeln på yrkesrollen men i dagligt tal kallar många sig även för inredare. I våra kurser använder vi båda titlarna.

Vad är skillnaden mellan att arbeta som inredningsdesigner och homestylist?

Som inredningsdesigner, även kallat inredare eller inredningskonsult, arbetar du med att planera, visualisera och implementera inredningsförslag till privatpersoner, företag eller offentlig miljö. Du jobbar grundligt med inredningen för att miljön ska fungera både funktionellt och visuellt och tar fram exempelvis planritningar, moodboards, möbleringsförslag, färgscheman, materialval och belysningscheman.

Som homestylist, även kallat homestylingkonsult eller homestagingkonsult, ställer du i ordning och stylar en bostad så att den visas från sin bästa sida och gör den så tilltalande och inbjudande som möjligt inför en försäljning. Du arbetar främst med rummets visuella uttryck och behöver inte ta hänsyn till att bostaden ska fungera funktionellt. Ofta utgår du från den befintliga inredningen men rensar bort, arrangerar om, adderar avgörande detaljer och ser till att det finns en röd tråd i inredningen inför fotografering och visning av bostaden.

Vad är skillnaden mellan att utbilda sig till certifierad inredningsdesigner och inredningsarkitekt?

Titeln Certifierad inredningsdesigner som du erhåller efter din kurs hos oss visar att du har tillgodogjort dig kursinnehållet, att du har nått kunskapskraven för kursen och att du har de nödvändiga färdigheterna du behöver för att arbeta med lönsamma, hållbara, funktionella och visuellt tilltalande projekt inom inredning.

För att utbilda sig till Inredningsarkitekt SIR krävs fem års studier på universitetsnivå, två års arbete i branschen samt medlemskap i Sveriges Arkitekter. Inredningsarkitektsutbildningen finns på två skolor i Sverige; Konstfack i Stockholm och Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Konkurrensen om platserna är hård, ca 20 elever tas t.ex. in per år på Konstfack och utöver högskolebehörighet ansöker eleverna till programmet med arbetsprover, skriftlig motivering samt intervju.

Inredningsarkitekten arbetar med att gestalta miljöer, designa möbler och arbetar i nära samarbete med arkitekten under byggnadsstadiet i ett projekt. Inredningsarkitekten arbetar även ofta med inredning i ett större perspektiv, i förankring till samhällsfrågor medan inredningsdesignern fokuserar mer på att skapa enskilda inredningskoncept i bostäder och offentliga miljöer.