Neurodesign – inred med människan i fokus
Neurodesign är ett tvärvetenskapligt område som tar hänsyn till både hjärnforskning och designprinciper. Genom att förstå hjärnan, hur den arbetar, reagerar och fungerar, kan man skapa miljöer som uppfattas som exempelvis trygga, inspirerande, lugnande eller stimulerande. Det finns nämligen olika principer och verktyg att ta till för att stimulera hjärnan på olika sätt och som hjälper oss att inreda med människan i fokus.
Lugna färger, träinslag och naturligt flödande dagsljus är några av verktygen som används inom neurodesign. Foto: Howdens
Vad är neurodesign?
Neurodesign handlar inte om att inreda enligt någon viss stil utan om att arbeta med exempelvis färger, ljus, ljud, former och material för att medvetet skapa miljöer som främjar positiva känslor, minskar stress och som ger möjlighet till återhämtning.
Neurodesign bygger på forskning om hur hjärnan tolkar sinnesintryck och hur det sedan påverkar humör, koncentration och känslor. Miljöer med felaktig ljussättning, störande ljud eller oreda kan skapa stress medan välplanerade, balanserade miljöer kan förbättra både mående och prestation.
Så inreder du enligt neurodesign – 5 praktiska tips
1. Skapa balans
Hjärnan gillar harmoni och balans och när färger, former och objekt är naturligt och jämnt fördelade i ett rum kan hjärnan lättare ta in miljön och tolka den.
Tips:
Balansera stora möbler med nättare möbler eller tomma ytor.
Gruppera objekt istället för att sprida ut dem, gruppera gärna i ojämna antal.
Skapa symmetrisk eller asymmetrisk balans med sådant som uppfattas “väga lite mycket”. Exempelvis två lika stora tavlor eller en stor tavla som placeras tillsammans med två små.
Lämna vissa ytor fria i rummet – ögat behöver vila.
2. Följ dagsljuset
Ljus har direkt inverkan på vår hjärna och vårt nervsystem och spelar därför en central roll i hur vi mår, fungerar och uppfattar världen omkring oss.
Tips:
Förstärk kroppens naturliga dygnsrytm genom att låta belysningen efterlikna det naturliga dagsljuset under dagen; så kallat dynamiskt ljus.
Säkerställ att dagsljuset får komma in - ha inga fördragna gardiner.
Använd varm, dimmad belysning kvällstid - det aktiverar sömnhormonet melatonin.
Använd kallare ljus i badrum och kök på morgonen, det gör oss piggare och mer alerta.
3. Välj taktila material
Taktila material är material med struktur, och vid beröring av den här typen av ytor skapas särskilt positiva signaler i hjärnan.
Tips:
Välj material med struktur som trä, ull, linne, och kork.
Kombinera gärna olika texturer för att skapa variation – t.ex. slät vägg med grov textil.
Undvik miljöer med för mycket hårda, blanka ytor - som plast, metall och glas.
Taktila ytor med tydlig struktur stimulerar hjärnan vid beröring. Foto: Boråstapeter
4. Använd färg medvetet
Färg påverkar både kropp och känslor så se över färgvalen och skapa en miljö som antingen lugnar eller stimulerar - beroende på syftet. Blått lugnar, rött aktiverar – och grönt förknippas med återhämtning.
Tips:
Naturnära färger som blått och grönt ger en känsla av lugn - använd gärna i sovrum och på andra ytor med fokus på återhämtning.
Rött, gult och orange ger energi och kan öka produktivitet - perfekt för kreativa ytor som hemmakontor eller på arbetsplatsen.
5. Ta in naturen – biofilisk design
Biofilisk design är en viktig del av neurodesign där man strävar efter att återskapa det naturliga band som människan har med naturen. Forskning har visat att hjärnan reagerar positivt på naturens former, ljus och färger.
Tips:
Inred med naturmaterial som växter, trä, linne, kort och rotting.
Välj konst med organiska motiv och mönster som påminner om naturen.
Skapa blickfång mot naturen, vare sig det är en stor skog eller en mindre grönskande balkong.
Naturinspirerande motiv och mönster ger en koppling till naturen. Foto: BGA och Fine Little Day.
Vill du lära dig mer om neurodesign och hur du kan arbeta med olika principer och verktyg för att skapa miljöer som främjar vårt mående? Läs en yrkeskurs till inredningsdesigner hos - kurserna hittar du här.