Vad är skillnaden mellan inredare och homestylist?

Vi får många frågor om hur man jobbar efter utbildningen och vad som skiljer titlarna inredare och homestylist åt. Här reder vi ut begreppen och går igenom de övergripande arbetsuppgifterna.

I arbetet som inredare är att skapa moodboard något du jobbar med ofta. Den här är skapad av Sabina Thingvall, en av våra nyligen certifierade elever.

I arbetet som inredare är att skapa moodboard något du jobbar med ofta. Den här är skapad av Sabina Thingvall, en av våra nyligen certifierade elever.

Hur jobbar du som inredare?

I rollen som inredare går ditt arbete ut på att inreda antingen privata hem eller olika verksamheters lokaler - ofta kontor, restaurang eller butik. Din uppgift blir att från idé till färdig inredning möta kundens önskemål och behov samtidigt som du skapar förbättringar och en miljö som är både estetiskt tilltalande, trivsam och praktisk. Varje projekt är unikt och ska grundas i och återspegla vilka som bor där eller företagets verksamhetsidé. I rollen som inredare har du ofta en längre relation och samspel med kunden då inredningsuppdrag ofta är mer omfattande och tidskrävande än homestylinguppdrag.

I arbetet som inredare jobbar du bland annat med följande

  • Behovsanalys

  • Planritning

  • Moodboard

  • Färgsättning

  • Ljussättning

  • Möblering

  • Inredningsdetaljer och styling

  • Inköpslistor

Styling med en neutral färgsättning. Bild: fastighetsbyran.com

Styling med en neutral färgsättning. Bild: fastighetsbyran.com

Hur jobbar du som homestylist?

I rollen som homestylist - (även kallat homestagingkonsult eller homestylingkonsult) - går ditt arbete ut på att förbereda bostäder inför försäljning genom att visa upp deras potential och göra dem så tilltalande som möjligt för den tilltänkta målgruppen (spekulanterna). Målet är ge dem ett så positivt helhetsintryck av bostaden som möjligt och att få dem att känna sig som hemma - inte att de är i någon annans hem - samtidigt som du visar upp nya möjligheter med bostaden. Det kan tillexempel handla om att se och skapa en arbetshörna (hemmakontor) i en hall eller centrera sängen i sovrummet så bostaden blir attraktiv för ett par istället för en ensamstående. Antingen använder du dig av kundernas egna möbler och inredningsdetaljer, ditt egna lager av möbler och inredning eller en kombination av båda. Behoven brukar se olika behov vid varje styling. Som homestylist samarbetar du ofta med en mäklare och fotograf.

I arbetet som homestylist jobbar du bland annat med följande

  • Neutralisering - rensa bort, skapa ordning och en neutral känsla/stil som många tilltalas av.

  • Stil och färgsättning - skapa en röd tråd i hemmet.

  • Inredningsdetaljer och styling - allt från hänga tavlor till snittblommor.

  • Möblering

  • Ljussättning

Hur du jobbar i båda rollerna mer i detalj får du lära dig i kursen Certifierad inredare & homestylist. Eftersom teorin bakom rollerna flyer in i varandra till stor del så blir du både inredare och homestylist hos oss men du väljer såklart själv vilken nisch du vill ha efter slutförs kurs. Kanske vill du jobba enbart som inredare eller enbart som homestylist i vissa perioder. Oavsett kommer du att ha kunskapen att kunna erbjuda både och.

Föregående
Föregående

Våra 5 bästa tips för att studera på distans

Nästa
Nästa

Elevintervju med Erika Forsbäck